Српско село – васкрсење

Српско село – васкрсење

Српско село – васкрсење

27. децембра 2020. /

Велика срамота, свих власти у Србији од 70-их до данашњих дана је овакав положај и суноврат српског села, српскога сељака, староседеоца. Уместо да српско село буде извор свега најбољег, као што се кроз историју и доказало, надахнуће, синоним снаге и славе наше државе и друштва, оно је на издисају у правом смислу те речи. Било би неправедно непоменути да је тек актуелна влада наше државе кренула да покуша да решава то питање, али по нашем мишљењу бојажљиво, малим корацима. Ипак за разлику од досадашњих влада први пут се неко сетио да крене са овим тешким сизифовим послом, дајући ветар у леђа једном министарству да прикупи податке, умне и добронамерне људе и почне са обиласком Србије. Староседеоци Србије поздрављају ту иницијативу и верују да без обзира на глобална и политичка искушења, неће стати на овоме до сада урађеном. Сваки први корак је тежак и мали, али после тога је време за одлучујуће и брже кораке. Српско село је као и српски сељак „тврд орах, воћка чудновата“. Много је попуштано по нашем мишљењу последњих 50 година што је условио данашњи тренд гашења и напуштања села и одлазак сеоског становништва у градове. Ипак добро је познато да смо се увек после свих невоља и заблуда, враћали на прави пут јаче и брже него сви у окружењу и стизали да надокнадимо све пропуштено. Верујемо и сигурни смо да је то могуће и овога пута и да ћемо уз велики рад и чврсту вољу поново гледати „ренесансу“, а ми волимо рећи као наши дедови, васкрсење српског села. Велики егзодус започет је 60-их година, а постао је све погубнији како је време одмицало све до данашњег дана. Резултат је жеље и деловања тадашњих политичара и партијских моћника да се у сваког граду и варошици отвори по једна „фабричица“ обично из металопрерађивачког комплекса као њихово животно дело. Те фабрике и те плате биле су примамљивије за младе људе који се се селили у урбана насеља ближе фабрици. На селу су остали њихови родитељи, бабе и деде. Док су имали снаге и здравља живела су и њихова села и домаћинства, али се завршетком њиховог животног века урушава и темељ српске државе. Као последицу тог погрешног пута из села у град ми ћемо вам обелоданити и приказати приближне податке (тачне не можемо јер се подаци сваким даном погоршавају) који су велика опасност, брука, али и сурова реалност нашег времена.

1. У Србији има око 4700 села
2.Нестаје већ око 1200 села
3.Мање од 100 становника је у око 1000 села
4.50 хиљада кућа са помоћним пољопривредним објектима, ливадама, пашњацима и шумама је празно и пусто.
5.Свако треће село у Србији нестаје.
6.Тенденција пропадања и нестајања је у порасту

Застрашујући подаци за много веће и моћније народе од нашег сложићете се, а опет једини ко може зауставити овај негативни тренд је држава.
Уз дужно поштовање за труд и каквим таквим резултатима у оживљавању српског села и Влади и ресорном министру који је успео да окупи стручне и умне људе и почне са формирањем задруга, које су великом грешком погашене, апелујемо на званичнике да узму у разматрање наше предлоге које ћемо ставити на располагање и у складу са финансијским могућностима много студиозније и детаљније и енергичније крену у процес васкрсења српског села. Треба напоменути да нам је највећи проблем јужна и југоисточна Србија и делови Баната. Староседеоци Србије сматрају да је потребно:

1.Израдити тачан регистар села, уз помоћ државних органа
2.Локалне самоуправе извршити попис тачног броја становника, ресурса, година становника села из ризичних група ( мање од 100 људи )
3.Села поделити у више категорија ради лакше анализе опоравка и потребне финансијске подршке

Староседеоци Србије предлажу да то буде категорисано следећим редоследом:

1)Села која су у пуној снази анализирати и направити дугорочну стратегију шта им је потребно да би таква и остала

2) Села која су почела  да се смањују ( анализирати и преузети мере заустављања и попуњавања кућа )

3)Села која су са око 100 становника ( субвенцијама државе населити младе брачне парове и привући их на село да би постигли одрживост и живот села)

4)Села која имају првобитно инфраструктуру и везу са већим местима сврстати у две категорије:

Она која су туристичка и она за производњу органске хране и биохране

5) Села која се не могу обновити и поново заживети дати на управљање и коришћење заинтересованим појединцима, задругама, предузећима, све то под контролом државних структура. За прве три категорије држава је дужна да обезбеди основне животне услове.
(школство, здравство, снабдевање и сигурна егзистенција).

За свих 5 категорија села мора се обезбедити пласман и поштено и гарантовано плаћање преко задруга свега што произведу они који су одлучили да буду на селу. То држава мора гарантовати и помоћи из посебног фонда који би Влада формирала. За четврту и пету категорију села узети искуства из нама комшијских земаља ЕУ (Италија, Аустрија, Словенија) чија су села за понос, иако функционишу са неколико породица у малим заједницама, веома су задовољни својим животом и зарадама па им не пада на памет да иду у град. Организовати исред Владе Србије донаторску вечеру где би 100 најуспешнијих привредника из Србије узели једно село из четврте и пете категорије и ставили га под „своје“ ради опоравка и тиме вратили дуг држави и народу од којих потичу и где су зарадили свој капитал. Мањим успешним привредницима субвенционисати отварање својих погона у селима прве три категорије. Од свих који су напустили села и отишли у градове и оставили да им родне куће пропадају, огњишта се гасе, а њиве и пашњаци зарастају у коров, наплатити посебан порез – самодопринос којим би се финансирали животни услови. Свима који не посећују и не обрађују своју имовину и пуштају да зараста у коров дати могућност да дају на коришћење субјектима који буду одређени од државе    (задруге и предузећа) или наплатити екстра високи порез. Све законе који су спречавали многе ствари из овог нашег програма променити како би нам село васкрсло и како би нам потомци били поносни на нас као ми на наше дедове који су нам створили нашу лепу Србији. Староседеоци Србије позивају све добронамерне Србе који воле своју отаџбину да нас контактирају са новим идејама и предлозима и тако помогну васкрс Србије.

За Србију се вреди борити!

Скорашњи чланци

Архиве

Категорије