Наталитет и демографија

Наталитет и демографија

Наталитет и демографија

27. децембра 2020. /

НАТАЛИТЕТ И ДЕМОГРАФИЈА

Пре извесног времена путем телевизијских вести могла се чути суморна вест да је Србија „спала“ испод 7 милиона становника. Јавна је тајна, иако то нико од званичника не признаје, да се годишње из наше земље исели на запад око 50 хиљада људи. Стопа морталитета је већ годинама већа од наталитета, сваке године изгубимо један град величине Ужица! Оваквим темпом Србија ће 2050. годину дочекати са мање од 5 милиона људи. Недавно чујемо неке наше званичнике како је то случај и код других околних земаља. Па није баш код свих и то није никакво оправдање. Кажу такав је тренд, а не кажу шта су предузели и шта ће предузети да би се та слика променила. То је дуг и тежак пут опоравка, али могућ.

Србија је годинама имала такав негативан тренд, али се нико озбиљно није бавио тим проблемом. Мишљења смо да је ово један од најзначајнијих и најсветијих задатака које држава мора да реши. Узалуд ће бити сви позитивни економски показатељи ако се будемо бесповратно смањивали као народ. Ко ће ићи новим путевима или радити у новим фабрикама, ако наша деца иду на запад да раде. Неко скоро од званичника рече да ћемо ускоро морати да увозимо радну снагу. Паметно, нема шта…Наша деца у бели свет, а нама нека се досељава радна снага, којој се „свиђа“ Србија.

Удружење староседеоца Србије понудиће неколико решења које је могуће имплементирати у данашњем времену. За нашу земљу и народ је по питању наталитета и исељавања младих минут до 12. Једна од мера која би могла да заустави исељавање младих је стипендирање ученика свих произвољних профила и занимања. Први услов је реформа образовања, а други субвенционисање и стипендирање ученика где ће бити везани уговором да проведу одређени период код послодавца који их стипендира. Део средстава би обезбедила држава, а део послодавац. Ако се већ најављује пораст зарада до 900 евра просечно и ако је неко везан уговором о стипендирању где је добијао новац за време школовања, сасвим је извесно да ће остати наредних година да заједно у својој земљи и створи породицу. Ту треба помоћи и младим људима јер је свим паровима најтеже на почетку.

Ако држава и ту помогне разним финансијским и стамбеним олакшицама сигурно је да ће се повећати већи број млађих брачних парова и деце. Други наш предлог везан је за борбу против стерилитета. Борбу против стерилитета води око 400.000 парова. У задње време држава је показала одређене помаке у тој борби, јер сада финасира 3 бесплатна покушаја и граница старости за жене је померена до 42 године. Иако је то за похвалу, мишљења смо да се ту не сме стати и да се мора финансирати и више пута до успеха. Ништа то неће бити скупо, ако би успело и половина онда би наредних пар година имали око 500.000 новорођених грађана Србије. То је право богатство! За Србију која је све ово претрпела задњих деценија и ситуацију у којој се налази то је дар од Бога.

Скорашњи чланци

Архиве

Категорије