Хуманитарни рад – солидарност

Хуманитарни рад – солидарност

Хуманитарни рад – солидарност

27. децембра 2020. /

Хуманитарни рад и солидарност су постали последњих година па и деценија, нажалост потпуно непознати појмови код нашег народа, а посебно код млађе популације. Ми из генерација рођених у време СФРЈ  смо поднели највећи терет транзиције наше државе и друштва, памтимо велике акције хуманитарног рада и људске солидарности које су постојале у СФРЈ иако је у то време било много више лоших ствари и догађаја које треба што пре заборавити гледајући из угла српског народа, демократије, људских права и др. Не треба кривити млађе популације јер оне живе у времену потрошачког друштва, неолибералног концепта привреде, технолошки зависног друштва од модерних технологија где је сваком довољан један мобилни телефон да би се повукао у себе, не гледајући свет и околину око себе, где се живи великом брзином, а тако и умире, живећи на неки шаблонски начин као роботи, без икаквог осећаја за друге.

Овај проблем са млађима мора почети  да решава држава, системски по угледу на неке напредне земље, законима који су у складу са образовањем друштва. Младима се путем медија који они највише прате и посећују мора приближити појам хуманизма, солидарности, људског саосећања и бриге за слабе и немоћне припаднике наше заједнице. Циљ сваке хуманитарне акције мора бити људско благостање. У данашње време млади у нашој земљи, пасивни су у погледу хуманитарног рада и правдају се неинформисаношћу, што је у неку руку и тачно. Постоје невладине организације које се баве хуманитарним радом, али мишљења смо да је то недовољно и да се треба спустити до сваке локалне самоуправе и месне заједнице и школе. Иако је хуманитарни рад добровољан, треба на неки начин дати подстицај младима који се истичу у хуманитарним акцијама. Нпр. :

-Дељењем ваучера за одмор са одређеним попустима, како би мотивисали што већи број млађих да се укључе. –
-Одређеним олакшицама при набавкама школског прибора, спортске опреме, технолошке опреме (телефони,        рачунари, таблети…)
-Бесплатна посета спортским, културним и забавним манифестацијама што би јединице локалне самоуправе         субвенционисале путем канцеларија за млађе које и сада постоје на папиру, троше средства, а учинак им је никакав. Управо те канцеларије треба да буду покретачи акција које ће осмислити и омасовити. У томе им морају помоћи  центри за социјални рад и школе. Један од наших предлога је и да се организују хуманитарне радне акције.

Неко ће рећи да то подсећа на некадашње комунистичке тековине, али наш предлог је да свака локална самоуправа преко својих канцеларија организује хуманитарне тимове који би викендом када су слободни спроводили хуманитарне акције на територији те општине, а ако је урбана средина онда би ишли и ван своје општине где је потребно. Широк је спектар области које имају потребу за добротворним радом, од помоћи старијим грађанима, инвалидима, сиромашнима, прикупљању хране за угрожене, одеће, заштити животне средине, пошумљавање, добротворно давање крви…

Староседеоци Србије ће се увек залагати за хуманост и солидарност, јер је то једна од особина по чему смо познати и по чему су наши преци предњачили у прошлом веку и на шта смо посебно поносни, јер добротворни рад, доброчинство и нечије благостање је и наша срећа.

Скорашњи чланци

Архиве

Категорије